top of page

Umění riffu - Dream Theater - 6:00

Awake je třetí studiové album americké progresivní metalové skupiny Dream Theater, vydaného v říjnu 1994. Jednalo se o poslední album Dream Theater, kde byl členem kapely klávesista Kevin Moore, který oznámil své rozhodnutí o odchodu během nahrávání alba.


Velká část materiálu pro Awake pochází z jam sessions mezi mezi únorem a dubnem 1994, během nichž Dream Theater byli pod tlakem nahrávací společnosti, která chtěla, aby vytvořili album stejně úspěšné jako Images and Words (1992) se singlem v duchu „Pull Me Under“. Vydavatelsví chtělo, aby kapela vyprodukovala více metalově orientované album v naději, že bude snazší uvést jej na trh. Samozřejmě, v té době byl na vrcholu grunge, ale i přesto se albu povedlo dosáhnout úctyhodného 32.místa v US Billboard 200. Vydavatelství to ovšem nestačilo a prohlásilo Awake za komerční propadák.


Myslím, že Awake bylo vůbec první album, které jsem od Dream Theater slyšel. Hned mě na první poslech zaujala skladba 6:00 s úžasným groovem, samply a hlavně skvělým riffem ve slokách.




Níže přikládám transkripci hlavního riffu ve slokách a úžasného unisona basy s klávesy po klidném breakdown - The pain inside coming outside...


Skvělý riff a unisono na procvičení možností E moll pentatoniky - E, G, A, H, D, kterou progresívní mistři dokonale nafrázovali a hlavně obohatili o mnoho chromatických průchodů a netradičních melodických postupů.






131 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page