top of page

Impedance - zapeklitá záležitost

Mnozí hráči na baskytaru mají pořád zmatek v jednom tématu, který se týká jejich vybavení - obávané impedance. Jak spárovat reprobox a zesilovač tak, aby se nepoškodili? Jak si být jistý, kolik beden můžu k danému zesilovači zapojit? A hlavně, co je důležitější, impedance na zesilovači nebo impedance na bedně?


Ufff, tolik otázek a řešení, až z toho jednoho bolí hlava. Uvolněte se, když si vše rozdělíme na co nejjednodušší pojmy, tak snadno pochopíme, co to vše znamená a proč je důležité rozumět impedanci, když připojujete reproboxy ke svému basovému zesilovači.


Co je to vlastně impedance?


Impedance, měřená v jednotkách zvaných ohmy, je elektrická zátěž, kterou reproduktory kladou na zesilovač. Představte si to jako odpor proti toku proudu při průchodu komponenty nebo obvody. Podívejte se na výstup reproduktorů na svém zesilovači. Vedle jeho výstupu v podobě XLR nebo velkého jacka pravděpodobně uvidíte varování, které říká něco jako „minimálně 4 ohmy“.


Váš zesilovač pracuje s určitými hraničními faktory. Víme, že jeho výstupní výkon se udává ve wattech a také máme povědomí o tom, že musíme v tomto smyslu sladit naše zesilovače a reproboxy (aby nebyl příliš velký rozdíl mezi výkony). Ale musíme také věnovat pozornost impedanční zátěži zesilovače.


Nízká impedance z reproboxu je ve skutečnosti horší, než když je vyšší, než na jakou je nastavený zesilovač.


Co bych tedy měl udělat?


Dobrým postupem je přizpůsobit celkovou impedanci vašich reproduktorů minimální impedanci zesilovače. To znamená, že s polovodičovou (solid state, mosfet) hlavou můžete mít vyšší impedanci, například 8 ohmů u bedny připojené k zesilovači s minimem na 4 ohmech, a budete moci být v klidu, že se nic zlého nestane. U celo-lampových zesilovačů je to trochu odlišné v tom, že výstupní impedance specifikovaná na zesilovači je ve skutečnosti jeho maximální impedancí.


Pokud máte celo-lampový zesilovač, tak se doporučuje přesně sladit impedanci zesilovače a reproboxu.



Dva světy - moderní solid state Mesa Boogie M6 Carbine

v zapojení s 2x10 a 1x15 reproboxy,

v pozadí celo-lampový Hiwatt s 6x10 bednou.


Jak správně zapojit více boxů k jednomu zesilovači


Zde je třeba si uvědomit několik důležitých věcí. V moderních polovodičových zesilovačích a reproboxech jsou všechny konektory reproduktorů zapojeny paralelně. Bavíme se teď o samotných vstupech a výstupech, a ne o tom, jak jsou zapojené jednotlivé reproduktory uvnitř šasi. Nezáleží tak na tom, jestli zapojíte dva kabely od zesilovače ke každému reproboxu zvlášť, nebo v řetězci od zesilovač k bedně číslo jedna a poté z bedny číslo jedna do bedny číslo dva. Impedanční zátěž bude pořád stejná!


  • dva 4 ohmové reproboxy připojené k zesilovači budou představovat zátěž 2 ohmy

  • dva 8 ohmové reproboxy připojené k zesilovači budou představovat zátěž 4 ohmy

  • čtyři 8 ohmové reproboxy připojené k zesilovači budou mít celkovou zátěž 2 ohmy

  • jeden reprobox o 8 ohmech a jeden reprobox o 4 ohmech připojené k zesilovači budou mít kombinovanou zátěž 2,6 ohmů

  • tři 8 ohmové reproboxy připojené k zesilovači budou mít kombinovanou celkovou zátež 2,6 ohmů

Jak je to se ztrátou výkonu zesilovače při rozdílné impedanci reproboxu


Když například použijete 8 ohmový reprobox se zesilovačem, který specifikuje, řekněme, 500W RMS při 4 ohmech, dělá to menší rozdíl, než si myslíte. Teoreticky sice zesilovač produkuje pouze 250W až 350W (díky dvojnásobné zátěži reproboxu), což se může zdát jako ztráta. Pokud však karty obrátíme a chtěli bychom, aby stejný zesilovač byl dvakrát tak hlasitý, v tom případě by musel mít 10x větší výkon. Ztráta cca 150W při zapojení reproboxu o dvojnásobné impedanci tak v tomto světle již nevypadá jako moc velký problém.


Pokud si myslíte, že tahle impedanční matematika je pro vás příliš komplikovaná, tak to je přesně důvod, proč byla vynalezena basová komba. Máte vše pořešené přímo od výrobce, v jednom kompaktním balíčku. Nemusíte se tak trápit zapojováním a řešením impedance beden.



Jason Newsted s jeho enormní Ampeg sestavou.

Devadesátky v plném proudu.

zdroj: Pinterest


Všechny faktografické informace byly čerpány z anglického článku od Dana Vealla uvěřejněného v časopise Bass Player.




716 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page