top of page

Nahrál jsem basu pro Simply Red

Nevím proč, ale život plyne způsobem, který je neuchopitelný. Chris Cornell se ostatně v jedné skladbě Audioslave ptá: "Show me how to live" (ukaž mi jak žít - překl. autora)


V mládí si uděláme si nějaké plány, vyprojektujeme sny, dřeme, studujeme a modlíme se, aby se nám cesta podařila. Jak stárneme a získáváme zkušenosti, tak postupně zjišťujeme, že většina snů a cílů z našeho mládí byly buď pitomosti, převzaté sny našich rodičů, učitelů či kamarádů nebo se nám daný sen splní, jenom abychom zjistili, že to vlastně nebylo úplně ono. A pořád hledáme...


Upřímně, můj sen nebylo být na nejnovějším albu Simply Red. Ale příležitost zaklepala na dveře a já si řekl, ty vole, to musíš dát. Za všechno může Andy Wright, producent světového kalibru, který spolupracoval se Simple Minds, Jeffem Beckem či Massive Attack. Andy je charakter. Podsaditý chlapík s šedivými vlasy a bradkou, který se rád napije, ale hlavně miluje hudbu a lidi kolem hudby. Poznali jsme se během natáčení hudebního projektu Punt Guns. Jeho radost z toho, že může produkovat skvělou hudbu s muzikanty, kteří jsou jeho přátelé, je prostě nakažlivá. Má dar. Dar propojit lidi a vytvořit atmosféru, kde se cítí bezpečně a docenění. A proto mám Andyho moc rád. No, a když mi Andy zavolal, že mě potřebuje ve studiu s kvákadlem, neváhal jsem ani vteřinu, popadl basu, kvákadlo (respektive Markbass Super Synth pedál) a vydal se na dlouhou cestu metrem do západního Londýna, kde má Andy studio.



Třetí singl alba a náš první track, na kterém jsme s Andym pracovali. Scéna proběhla následovně. Dorazil jsem do studia, kde jsme byli jenom Andy a já. Chvilku jsme pokecali, dali si panáka a pak mi Andy pustil nějaký demáč. Ten klávesový motiv, který slyšíte na začátku bylo přesně to, co jsem slyšel i já na naší session. Hm, zajímavý funky motiv. Fajn, to mě bude bavit.


A pak jsem uslyšel hlas Micka Hucknalla. Moment, kdy mi vyrazil pot na čele a došlo mi, že točíme pro Simply Red.


Uf! Tak to jsem nečekal. Andy mi řekl, že Mick Hucknall vymyslel basový motiv, na kterém mu velmi záleží a ať ho prostě zahraju co nejvěrněji. Párkrát mi ho pustil, já se ve své nervozitě snažil trefit všechny noty a rytmické frázování a nakonec jsem riff hrál sice pekelně složitě (v pozici na dvou strunách, abych tam dostal co nejvíc "soulu"), ale úspěšně nahrál. Pak došel na řadu bridge a refrén. A také na malou slapovou pasáž, kdy mě Andy hecoval k impersonifikaci Larryho Grahama či Marcuse Millera. Upřímně, hrál jsem jako o život, ale vzpomínky mám v pěkně husté mlze, protože všechno se tak nějak během těch našich dvou hodin natáčení prostě přihodilo. Andy mi pouštěl různé pasáže skladby a já točil jednu verzi basové linky za druhou. Myslel jsem, že prostě točíme demáč pro Micka Hucknalla a neměl ani potuchy, že by něco z toho mohlo zůstat na albu.



Nakonec se z naší jedné session (světácký termín převzatý z angličtiny, který znamená, že jste něco dělali ve studiu) vyklubaly dva tracky na finálním albu. Mick Hucknall byl fakt hrdý na svůj funky basový nápad a chtěl si skladbu ještě užít jako prodlouženou instrumentální verzi.


Jenom pro formu. Baskytaristou Simply Red je famózní Steve Lewinson, se kterým jsme se nakonec podělili o basové party v singlové verzi. V době našeho natáčení byl na turné a Andy potřeboval pohnout s trackem, takže jsem měl opravdu z pekla štěstí, že si vzpomněl zrovna na mě a zavolal mi.


Pro akční jedince nabízím níže transkripci hlavního basového riffu.


Transkripce basové linky Simply Red
Transkripce basové linky Simply Red ve skladbě Just Like You

Naše druhá session byla opět nečekaná a vznikla čirou náhodou, kdy Andy objevil hodně starý demáč Micka Hucknalla, kde se mu líbila jeho vokální linka. A tak měl nápad, že by z toho mohl být další skvělý track na desku. Krabičku (pseudo-kvákadlo) jsem tentokrát nechal doma a jelikož už jsem věděl do čeho jdu, tak ze mě opadla nervozita a tuhle druhou sesssion jsem si užil v náramné pohodě. V podstatě jsme tři hodky jamovaly do tracku, kde byl jenom vokál. Andy pak na místě nahrával kytarové party, klávesy či doprovodné vokály.



A opět pro nadšence přidávám níže transkripci hlavního basového motivu.


Transkripce basové linky Simply Red - Let Your Hair Down
Transkripce basové linky Simply Red - Let Your Hair Down

Je neuvěřitelné kam vás vítr života zavane a já jsem jenom vděčný a šťastný jako blecha za tuhle příležitost.


Doufám, že se skladbám bude dařit a modlím se, ať se každému basákovi*čce podaří zažít podobně kreativní a inspirativní nahrání jako mně s producentem Andy Wrightem.


All the bass & believe in yourself!


CD obal nové desky Simply Red - Time
CD obal nové desky Simply Red - Time

Kredity na desce Simply Red - Time
Kredity na desce Simply Red - Time

Recent Posts

See All
bottom of page