top of page

Mystická stupnice

Fascinuje mě neomezená kreativní škála hudby. Máme sice ohromné množství pravidel a ustálených forem, která se tvořila po staletí, nicméně, pořád je jenom na tvůrci, co s tím vším provede. Můžete vše blahosklonně ignorovat a jít svojí cestou, můžete být pilným studentem historie, harmonie nebo písničkářského řemesla nebo kombinovat možné s nemožným a prostě tvořit.


Asi těžko přijdete s něčím, co tady ještě nikdy nebylo, ale to vůbec nevadí. Vždy si můžete osvojit něco známého, dávno stvořeného a zasadit do nového, čerstvého kontextu. Historie se tak opakuje, ale pokaždé jinak.


Nedávno jsem narazil na jméno ruského skladatele Alexandra Skrjabina (1871- 1915) - inovátora, mystika a superstar počátku 20.století. Byl ovlivněn synestézií - asocioval harmonické tóny jeho atonální stupnice s barvami a zkonstruoval barevně kódovaný kvintový kruh ovlivněný teosofií.




Velká sovětská encyklopedie o Skrjabinovi uvedla, že „žádný skladatel nezažil více opovržení a zároveň největší obdiv ve své době“. Lev Tolstoj popsal Skrjabinovu hudbu jako „upřímné vyjádření geniality.“ Skrjabin měl zásadní dopad na hudební svět počátku 20.století a ovlivnil skladatele jako Igor Stravinskij nebo Sergej Prokofjev. Jeho význam na ruské a poté sovětské hudební scéně i na mezinárodní úrovni však po jeho smrti drasticky poklesl. Autor jeho životopisů Bowerse uvedl: „Nikdo nebyl během svého života slavnější a jen málo z nich bylo po smrti více ignorováno.“



Nás bude zajímat Skrjabinova mystická stupnice, kterou adaptujeme na baskytaru. Skrjabin ve své hudební teorii nerozeznával rozdíl mezi durovou a mollovou tonalitou stejného jména (například: C -moll / C - dur). Ovlivněný teosofickými naukami, vyvinul svůj systém synestézie v duchu průkopnického multimediálního představení: jeho nerealizovaný magnum opus Mysterium měl být velkým týdenním představením zahrnujícím hudbu, vůni, tanec a světlo v podhůří Himalájí, které mělo účastníkům přinést rozpuštění světa v blaženosti.


Podívejte se níže na zápis mystické stupnice od prázdné struny E. Hrajeme sekvenci sedmi tónů E, F, G, Ab, Bb, C a D přes dvě oktávy. Jedná se o kombinaci alterované stupnice (v kombinaci půltón-tón) a celotónové stupnice. Každopádně, Skrjabinova mystická stupnice zní skvěle. Můžete v ní tvořit vlastní mystické, magické nebo progresívní riffy a groovy.


A třeba se vám povede dosáhnout blaženosti nebo spojení s jinými světy. Jeden v hudbě nikdy neví.





260 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page