top of page

Jak seřídit baskytaru - radí mistr Roger Sadowsky


"Rád bych využil této příležitosti a podělil se s vámi o můj přístup k seřízení baskytary. Vždy jsem měl pocit, že basoví hráči by měli být schopni provádět základní údržbu svých nástrojů. To není raketová věda! Projdu základní kroky a jejich pořadí, ve kterém přistupuji k věcem. Cílem je, abyste byli schopni udržovat svoje nástroje pro běžný provoz,“ říká hned v úvodu legendární stavitel baskytar Roger Sadowsky.


Byl to právě on, kdo provedl dnes již legendární úpravy 1977 Fender Jazz Bass Marcuse Millera - nový pre-amp s odstíněnou elektronikou, kompletně předělané pražce, nová kobylka a samozřejmě nastavení nástroje pro typický slapový styl hráče. Marcus tak získal dokonalý nástroj produkující jeho neodmyslitelný tón. V dílně Rogera Sadowsky v New Yorku se poté střídali basová esa jako Will Lee, Verdine White nebo Jason Newsted. Krásná a talentovaná Tal Wilkenfeld v kapele Jeffa Becka oslnila svět nejenom nádherným melodickým hraním, ale i tónem své baskytary právě z dílny mistra Sadowsky.


Tal Wikenfeld s typickou kombinací EBS & Sadowsky v éře Jeffa Becka.

foto: https://eng.hebus.com/



Základní nářadí potřebné k seřizování:


- měkký, rovný, čistý pracovní povrch s ručníkem, podložkou nebo jinou měkkou vrstvou, která nepoškrábe povrch nástroje

- nějaká podpora krku, která drží krk pevně a chrání nástroj a povrch, když je nástroj lícem dolů

- šroubovák s křížovou hlavou (Phillips)

- ladička: jakákoliv ladička vhodná pro pravidelné ladění. Chcete-li upravit intonaci, je nejlepší použít stroboskopickou profesionální ladičku. Existuje mnoho možností, včetně aplikace stroboskopické ladičky Peterson pro telefon.

- pravítko

- imbusové klíče pro kameny kobylky (a pro tyč výztuhy)


Základní kroky nastavení a pořadí postupu:


Krok první: Utažení šroubů na krku/držáků popruhu


„Pokud máte nástroj se šroubovaným krkem, musíte šrouby na krku čas od času utáhnout. To je jeden krok, který máme tendenci přehlédnout, stává se to často i mě. Ale je to první věc, kterou byste měli udělat. Postupem času se uvolňují a je důležité, aby byly stabilní a zdravé, aby byly pevné. “


- položte nástroj lícem dolů a pomocí křížového šroubováku utáhněte šrouby


Tip: kdykoli používáte šroubovák, položte prsty kolem hlavy šroubováku a přidržte jej na místě. Tímto způsobem, pokud šroubovák vyklouzne z horní části šroubu, nepoškrábete povrch či dřevo nástroje.


- utáhněte šrouby na krku do „těsnosti prstů“. Nepoužívejte elektrický šroubovák, protože příliš silným utažením může dojít k poškození dřeva.

- utáhněte knoflíky/držáky popruhu. Mají také tendenci se časem uvolňovat.


Krok dva: ladění


„Je důležité, aby byl nástroj při nastavování výztuhy krku naladěný. V současné době používám pro základní ladění stroboskopickou klipovou ladičku Peterson, ale můžete použít jakoukoliv ladičku, kterou doma máte. Pro běžné ladění není důležité řešit značku ladičky. Ale pro úpravu intonace jsem vybíravý a sáhnu vždy po stroboskopické ladičce.“


Krok třetí: seřízení výtuhy krku


„Ze zkušenosti vím, že mnoho z vás se děsí seřizování výztuhy krku. Můžu vás uklidnit! Zlomit kovovou výztuhu krku je velmi obtížné. Nejtěžší věcí, kterou se musíte naučit, je vědět, kdy máte správně nastavený krk.“


Proč je třeba seřídit výztuhu krku 1-2krát ročně: „Krk se pohybuje především v závislosti na změnách vlhkosti. Je to méně o teplotě a více o vlhkosti. V mírném podnebí, kdy teplota stoupá, má krk tendenci se pohybovat tak či onak podle výkyvů počasí. Podobně, když se v létě objeví horko a vlhkost, může se vám krk pohnout. Je tedy naprosto normální, přizpůsobovat si napnutí krku alespoň dvakrát ročně v důsledku sezónních změn.“


Kdy víte, že musíte uvolnit výztuhu krku: „Jedním z indikátorů, kdy budete vědět, že musíte výztuhu upravit, bude drnčení pražců v první poloze /prvních pár pražců a pak už vše v pořádku dále po krku. To naznačuje, že krk je trochu ohnutý (ve tvaru obráceného písmene U) a je třeba ho uvolnit.“


Kdy víte, že musíte utáhnout výztuhu krku: „Pokud vám neladí tóny v první poloze / na prvních pár pražcích, může to znamenat, že je krk je prohnutý (běžný tvar písmene U, říká se také "do luku") a je zde příliš mnoho reliéfu/křivky, kdy se příliš zvedá výška strun nad prvním pražcem. Také, pokud vám budou drnčet tóny v rozsahu 7-12 pražců, znamená to, že máte struny příliš vysoko ve srovnání s oblastí pražců 12-15. Krk je příliš prohnutý. Řešením obou problémů je utažení výztuhy krku.“


Žádoucí výsledek: „Zatímco některé nástroje hrají lépe, když je krk mírně prohnutý, dosud jsem měl největší úspěch, když byl krk v podstatě úplně rovný.“



Příklady prohnutého, ohnutého a rovného krku (v tomto případě kytary, ale úplně stejný princip platí i u baskytary).

zdroj: https://www.guitarbitz.com/



Jak zkontrolovat a upravit výztuhu krku


- položte spodní konec nástroje na polstrovaný pracovní prostor a položte hlavu nástroje přes vaše rameno tak, abyste jasně viděli podél krku od nultého pražce po kobylku. Zaměřte pohled na spodní struny (H u pětistrunné baskytary nebo E u čtyřstrunky).

- použijte tuto krajní strunu jako svou referenci, abyste vyhodnotili aktuální zakřivení krku a posoudili, zda je ohnutý (obrácený tvaru písmene U), prohnutý (pravidelný tvar písmene U) nebo rovný (podél referenční struny). Poté určíte další postup seřizování.

- chcete-li použít strunu jako pravítko, vytvořte přímku podél krku přidržením struny na prvním a dvanáctém pražci. Tímto "pravítkem" přiloženým ke krku hned uvidíte případné zakřivení krku na jednu či druhou stranu.

- když to děláte, zaměřte svůj pohled, abyste viděli ohnutí/prohnutí krku kolem sedmého pražce (středního bodu křivky krku). Vidíte křivku, ale můžete ji také „cítit“, když lehce poklepete prstem na sedmém pražci, abyste viděli, o kolik se struna pohybuje.

- poklepáním na sedmém pražci poznáte, s jakou křivkou pracujete a jak velká je mezera mezi strunou a hmatníkem. Poeticky lze říci, že žádoucí je "dotek světla" - opravdu tam potřebujete minimální mezeru. Pokud do tohoto prostoru vložíte tlustší vizitku, pravděpodobně máte příliš velké prohnutí krku.

- v závislosti na osvětlení a viditelnosti ve vašem pracovním prostoru, stínech a fyzické náročnosti při držení struny v této poloze, může být těžké vidět křivku. Často musíme pohybovat krkem, manipulovat se světlem/dívat se na strunu z různých úhlů, abychom tam skutečně viděli prostor.

- spousta místa bude znamenat ohnutí krku (tzv. ůčko), žádný prostor pravděpodobně prohnutí krku (obrácené U) a rovnoměrné množství prostoru u okraje struny bude znamenat rovný krk.

- nyní budete chtít výztuhu krku utáhnout nebo povolit v závislosti na vašich pozorováních. Všechny výztuhy krku fungují stejným způsobem: Pokud máte příliš mnoho prohnutí (do luku) a potřebujete utáhnout výtuhu, budete chtít otáčet imbusem ve směru hodinových ručiček směrem ke struně G/spodnímu rohu nástroje. Pokud máte krk ohnutý (obrácené písmeno U) a chcete uvolnit výztuhu, budete ji muset otočit proti směru hodinových ručiček, směrem ke spodním strunám E nebo H/ hornímu rohu nástroje.

- přístup k výztuze krku najdete buď pod krytkou na hlavě nástroje nebo na spodní straně krku - záleží na značce a typu, všechny nástroje mají v příslušenství imbus nebo jiný nástroj na ovládání výztuhy krku

- před opětovným naladěním a pohledem zpět na krk, aby bylo možné posoudit změnu, otáčejte výztuhou krku citlivě (pár centimentrů). Možná to budete muset udělat několikrát, abyste dostali krk do žádoucího stavu.

- pokud po nastavení krku zjistíte, že na prvním, druhém nebo třetím pražci drnčíte, je to známkou toho, že jste výztuhový prut pravděpodobně příliš utáhli a chcete ho jen trochu uvolnit - jen do bodu, kdy zmizí drnčení. Pokud drnčíte v oblasti pražců 7-12, může být výztuha příliš volná a je třeba ji utáhnout.

- pamatujte, že dřevo krku bude potřebovat čas, aby se přizpůsobilo novým úpravám. Po pár dnech budete chtít znovu zkontrolovat rovnost krku, abyste zjistili, jak se dřevo usadilo, a možná budete muset provést další úpravy. To je úplně normální. Buďte trpěliví, je to součástí procesu.



Mistr Roger Sadowsky ve svém workshopu.

foto: ibassmag.com


Krok čtyři: úprava dohmatu


„Kdykoli měřím dohmat, vždy držím strunu na prvním pražci a poté změřím vzdálenost mezi horní částí pražce a spodní částí struny na dvanáctém pražci. Držím prstem první pražec, abych vyloučil jakýkoli vliv nultého pražce na výšku struny.“


- většina baskytar má pro každý kámen kobylky jiné výškové nastavení. Některé baskytary mají tune o'matic styl s jedním nastavením pro všechny struny s fixním kamenem. Většina kobylek vám ale umožňuje upravit každou strunu samostatně, nejen kvůli výšce, ale také k udržení úhlu podle tvaru zaoblení hmatníku.

- obecně začínám nastavením výšky struny G na 1.59mm a H nebo E struny na 2.38mm. Dělám to zvednutím nebo snížením imbusových šroubků v kobylce. Pomocí pravítka změřte mezeru pod 12. pražcem, přičemž stále držte první pražec. Stejně jako při nastavení výztuhy krku budete možná muset přesunout nástroj tak, abyste získali správné světlo a viděli hodnoty na pravítku.

- jakmile si nastavíte výše zmíněné dvě míry na vnějších strunách G a H/E, je žádoucí, aby byla každá další struna o něco výš než ta předchozí. Takže, struna D je o něco výš než G, struna A o něco výš než struna D, spodní E o něco výše než A a nejtlustší H jen o něco výše než E.

- zažil jsem hráče, kteří měli dohmat nastavený od 3.17mm do 2.38mm, ale to bylo v 80. letech, kdy nástroje nebyly tak kvalitní nebo potřebovaly předělat pražce a celkové nastavení. Dohmat byl velmi vysoký, aby se kompenzovaly nedostatky nástrojů a basisté mohli hrát čistě.

- hráči, kteří mohou mít dohmat nastavený níže než 1.59mm jsou někteří latin a funk baskytaristé. Hrají totiž s velmi lehkým dotykem pravé ruky. Pro hráče, kteří potřebují jasnou artikulaci a hrát čistě, bych řekl, že 1.59mm - 2.38mm je doporučený nejnižší a mezi 2.38mm - 3.17mm nejvyšší dohmat.


Will Lee v akci s jeho signature modelem Sadowsky a stackem od Aguilar. Lee je typickým představitelem "session ace" typu baskytaristů - top hráč, který hrál snad s každým, kdo v hudebním businessu něco znamená.

foto: bassmusicianmagazine.com



Krok pět: úprava intonace a ladění


„Toto je oblast, kde opravdu rád používám stroboskopické ladičky. Intonaci můžete samozřejmě odhadnout i pomocí klasické analogové nebo digitální ladičky, ale nic není tak přesné jako stroboskopická ladička. Je to dobrá investice. Nyní si můžete stáhnout do svého telefonu i aplikaci Peterson Strobe Tuner, která stojí přibližně 10 amerických dolarů a je stejně dobrá jako reálná verze.“


- první, co chcete udělat, je získat referenční notu, notu, podle které ladíte. Můžete použít prázdnou strunu nebo flažolet na 12. pražci, cokoli, co vám bude fungovat na vaší ladičce. Zahrajte si referenční notu a ujistěte se, že je struna správně naladěná.

- poté porovnejte tuto referenční notu s notou na 12. pražci na hmatníku. Zahrajte strunu se stejnou intenzitou a tlakem, stejně jako byste hráli na nástroji na koncertě.

- chcete-li zajistit přesnost, držte nástroj v herní pozici. Pokud se pokusíte porovnat tyto dva tóny a upravovat je, když nástroj leží na vaší pracovní ploše, nebude to tak přesné.

- pokud je vaše nota na 12. pražci níže vzhledem k vaší referenční notě, posuňte kámen kobylky blíže ke krku.

- pokud je vaše nota na 12. pražci výše ve srovnání s vaší referenční notou, měli byste kámen posunout dále od krku.

- k nastavení intonace bude na většině kobylek stačit šroubovák s křížovou hlavou. Uvolněte nebo utáhněte šroub podle toho, zda potřebujete posunout kámen blíže nebo dále vzhledem ke krku.

- po prvním nastavení celkově vizuálně posuďte seřizovací šroub, abyste se ujistili, že v žádném případě nevyčnívá ze základny kobylky nebo se nedotýká zakončení struny. Chcete, aby šroub byl v jedné rovině a v intenci konstrukce můstku.

- poté přelaďte svou referenční notu a znovu přehrajte oktávu, abyste zjistili, zda je nota výše nebo níže. Možná budete muset tento proces několikrát opakovat, abyste správně nastavili intonaci. To je normální.

- tento postup opakujte pro každou strunu.


Jakmile jste dokončili intonaci jednotlivých strun, máte dokončené základní nastavení nástroje.


A teď už jenom hrát a dělat muziku!



Originál video v anglickém znění ZDE:


Pozor na pasáž začínající v 11:46. Nic pro slabší povahy a OCD komplex.

bottom of page