marekbero

Jun 23, 20233 min

Nahrál jsem basu pro Simply Red

Nevím proč, ale život plyne způsobem, který je neuchopitelný. Chris Cornell se ostatně v jedné skladbě Audioslave ptá: "Show me how to live" (ukaž mi jak žít - překl. autora)

V mládí si uděláme si nějaké plány, vyprojektujeme sny, dřeme, studujeme a modlíme se, aby se nám cesta podařila. Jak stárneme a získáváme zkušenosti, tak postupně zjišťujeme, že většina snů a cílů z našeho mládí byly buď pitomosti, převzaté sny našich rodičů, učitelů či kamarádů nebo se nám daný sen splní, jenom abychom zjistili, že to vlastně nebylo úplně ono. A pořád hledáme...

Upřímně, můj sen nebylo být na nejnovějším albu Simply Red. Ale příležitost zaklepala na dveře a já si řekl, ty vole, to musíš dát. Za všechno může Andy Wright, producent světového kalibru, který spolupracoval se Simple Minds, Jeffem Beckem či Massive Attack. Andy je charakter. Podsaditý chlapík s šedivými vlasy a bradkou, který se rád napije, ale hlavně miluje hudbu a lidi kolem hudby. Poznali jsme se během natáčení hudebního projektu Punt Guns. Jeho radost z toho, že může produkovat skvělou hudbu s muzikanty, kteří jsou jeho přátelé, je prostě nakažlivá. Má dar. Dar propojit lidi a vytvořit atmosféru, kde se cítí bezpečně a docenění. A proto mám Andyho moc rád. No, a když mi Andy zavolal, že mě potřebuje ve studiu s kvákadlem, neváhal jsem ani vteřinu, popadl basu, kvákadlo (respektive Markbass Super Synth pedál) a vydal se na dlouhou cestu metrem do západního Londýna, kde má Andy studio.

Třetí singl alba a náš první track, na kterém jsme s Andym pracovali. Scéna proběhla následovně. Dorazil jsem do studia, kde jsme byli jenom Andy a já. Chvilku jsme pokecali, dali si panáka a pak mi Andy pustil nějaký demáč. Ten klávesový motiv, který slyšíte na začátku bylo přesně to, co jsem slyšel i já na naší session. Hm, zajímavý funky motiv. Fajn, to mě bude bavit.

A pak jsem uslyšel hlas Micka Hucknalla. Moment, kdy mi vyrazil pot na čele a došlo mi, že točíme pro Simply Red.

Uf! Tak to jsem nečekal. Andy mi řekl, že Mick Hucknall vymyslel basový motiv, na kterém mu velmi záleží a ať ho prostě zahraju co nejvěrněji. Párkrát mi ho pustil, já se ve své nervozitě snažil trefit všechny noty a rytmické frázování a nakonec jsem riff hrál sice pekelně složitě (v pozici na dvou strunách, abych tam dostal co nejvíc "soulu"), ale úspěšně nahrál. Pak došel na řadu bridge a refrén. A také na malou slapovou pasáž, kdy mě Andy hecoval k impersonifikaci Larryho Grahama či Marcuse Millera. Upřímně, hrál jsem jako o život, ale vzpomínky mám v pěkně husté mlze, protože všechno se tak nějak během těch našich dvou hodin natáčení prostě přihodilo. Andy mi pouštěl různé pasáže skladby a já točil jednu verzi basové linky za druhou. Myslel jsem, že prostě točíme demáč pro Micka Hucknalla a neměl ani potuchy, že by něco z toho mohlo zůstat na albu.

Nakonec se z naší jedné session (světácký termín převzatý z angličtiny, který znamená, že jste něco dělali ve studiu) vyklubaly dva tracky na finálním albu. Mick Hucknall byl fakt hrdý na svůj funky basový nápad a chtěl si skladbu ještě užít jako prodlouženou instrumentální verzi.

Jenom pro formu. Baskytaristou Simply Red je famózní Steve Lewinson, se kterým jsme se nakonec podělili o basové party v singlové verzi. V době našeho natáčení byl na turné a Andy potřeboval pohnout s trackem, takže jsem měl opravdu z pekla štěstí, že si vzpomněl zrovna na mě a zavolal mi.

Pro akční jedince nabízím níže transkripci hlavního basového riffu.

Transkripce basové linky Simply Red ve skladbě Just Like You

Naše druhá session byla opět nečekaná a vznikla čirou náhodou, kdy Andy objevil hodně starý demáč Micka Hucknalla, kde se mu líbila jeho vokální linka. A tak měl nápad, že by z toho mohl být další skvělý track na desku. Krabičku (pseudo-kvákadlo) jsem tentokrát nechal doma a jelikož už jsem věděl do čeho jdu, tak ze mě opadla nervozita a tuhle druhou sesssion jsem si užil v náramné pohodě. V podstatě jsme tři hodky jamovaly do tracku, kde byl jenom vokál. Andy pak na místě nahrával kytarové party, klávesy či doprovodné vokály.

A opět pro nadšence přidávám níže transkripci hlavního basového motivu.

Transkripce basové linky Simply Red - Let Your Hair Down

Je neuvěřitelné kam vás vítr života zavane a já jsem jenom vděčný a šťastný jako blecha za tuhle příležitost.

Doufám, že se skladbám bude dařit a modlím se, ať se každému basákovi*čce podaří zažít podobně kreativní a inspirativní nahrání jako mně s producentem Andy Wrightem.

All the bass & believe in yourself!

CD obal nové desky Simply Red - Time

Kredity na desce Simply Red - Time

    1110
    4